"De RUD Drenthe is een professionele organisatie met een duidelijk standpunt over waar ze in de toekomst naar toe willen werken, zonder te vergeten waar ze vandaan komen. Dat sprak mij aan en maakte dat ik voor de RUD koos."
Vóór de RUD heb ik 19 jaar als algemeen milieuadviseur bij Grontmij (nu Sweco) gewerkt. Daar deed ik eigenlijk allerlei projecten op het vlak van milieu, bijvoorbeeld vergunningaanvragen, het doen van onderzoeken en het opstellen van rapportages. Daar zat ik echt aan de bedrijvenkant. Omdat ik met zoveel verschillende soorten werkzaamheden bezig was, verveelde mijn werk niet. In 19 jaar tijd veranderde de organisatie dusdanig dat ik op zoek ben gegaan naar een andere uitdaging.
Toen ben ik een traject gestart in samenwerking met een loopbaanbureau om te kijken wat ik nou precies wilde in een baan. Je kunt je voorstellen dat na 19 jaar voor één werkgever te hebben gewerkt ik ook niet meer precies wist hoe solliciteren ook alweer moest. Al werd de richting die ik op wilde al snel duidelijk, we zaten destijds midden in de financiële crisis rond 2010, waardoor er maar weinig banen waren. Dus startte ik eerst als asbestadviseur via een detacheringsbureau. Ik dacht gewoon voor een jaartje en dan kan ik daarna weer verder gaan met mijn traject. Maar ja, ik belandde bij een hele leuke organisatie met ontzettend leuke collega's. Dus plots was ik 8,5 jaar verder!
Ook hier veranderde de organisatie en stond ik open voor wat anders. Toen ben ik ben ik verder gegaan met mijn traject om de baan te vinden die ik nou écht wilde. Weer in samenwerking met een bureau ging ik verder op onderzoek uit. Ik heb onder andere bij een aantal gemeenten, woningbouwverenigingen en bij de drie noordelijke omgevingsdiensten gesprekken gehad. Ik wist vrij snel dat ik voor de RUD Drenthe wilde gaan. Het klikte goed met de mensen en de organisatie sprak mij ontzettend aan. Ik heb drie dagen meegelopen met drie verschillende toezichthouders om het vak eens een dag te kunnen ervaren. Ik wilde kijken of het vak wat voor mij was en de sfeer op kantoor proeven. De RUD Drenthe kwam op mij over als een professionele organisatie met een duidelijk standpunt over waar ze in de toekomst naartoe willen werken, zonder te vergeten waar ze vandaan komen. Dat sprak mij erg aan en maakte dat ik voor de RUD Drenthe koos. Gelukkig kon ik de tweede week van maart 2020 beginnen via detachering en ik ben per augustus 2021 in vaste dienst gekomen en kon ik aan de slag als toezichthouder milieu voor IPPC-bedrijven.
Sinds augustus 2021 werk ik dus als toezichthouder voor IPPC-bedrijven, dat zijn in mijn geval (provinciale) afvalbedrijven die onder de IPPC-richtlijn vergunningsplichtig zijn. IPPC staat voor Integrated Pollution Prevention and Control. Een IPPC-bedrijf moet eens in de vier jaar op alle milieuaspecten onderzocht worden. Mijn werk begint met het doen van een risico-inventarisatie van deze bedrijven. Ik kijk dan, samen met collega's, naar de risico's bij een bedrijf die al bekend zijn, zoals overtredingen die in het verleden niet goed gegaan zijn. Ook kijken we naar zaken die wel goed gaan, want dat geeft aan dat er op bepaalde aspecten minder risico's kunnen zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat er heel weinig informatie beschikbaar is en je dus niet weet wat de risico's zijn, dit is op zichzelf ook een risico.
Daarnaast controleren we jaarlijks een aantal zaken, zoals het elektronisch milieujaarverslag van een bedrijf. Valt daar een risico op? Dan neem je dat mee in je geplande controles. Op basis van de risico-inventarisatie en de jaarlijkse documenten maken we een toezichtsplan waarin we bepalen wat we in welk jaar gaan controleren. Vóór een bezoek vragen we zoveel mogelijk administratie op over de aspecten die we willen controleren, zoals afvalstoffengegevens, keuringen van vloeistofdichte vloeren of installaties. Heb je dat beeld helemaal compleet? Dan gaan we bij een bedrijf langs. Zijn er risico's? Dan bespreken we deze gezamenlijk en kijken we of er oplossingen mogelijk zijn. Werken bedrijven niet aan een oplossing en worden risico's genegeerd, dan volgt daar bijvoorbeeld een waarschuwing, of een (aankondiging van) een bestuurlijke boete, afhankelijk van het milieurisico en de opstelling van het bedrijf. Ook kan er, als het nodig is, strafrechtelijk worden vervolgd.
Ik had al vrij snel een klik met de RUD Drenthe en de mensen die er werken. Ik vind het super dat de organisatie constant bezig is met zichzelf doorontwikkelen en verbeteren om ergens naar toe te bewegen. Dat zou toch elke organisatie moeten doen? Je omgeving verandert en als je als organisatie niet meebeweegt dan raak je verouderd. Het is dus een vereiste om mee te veranderen. Zo blijf je dynamisch en blijf je nadenken over waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt. Beide heb je nodig om echt te kunnen veranderen. Daarnaast vind ik het ontzettend fijn dat je bij de RUD Drenthe mag leren. Daar is veel ruimte voor.
Registreer je dan!