"Bij de RUD Drenthe heb je veel mogelijkheden om kennis uit te wisselen met collega's. Daardoor is mijn kennis zeker gegroeid."
Het zorgen voor je omgeving en oog voor de natuur is mij met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn 14e wist ik dan ook zeker dat ik de opleiding Milieukunde wilde gaan doen. Al had ik nog geen concreet beeld van wat ik dan voor werk zou gaan doen.
Na mijn opleiding was er weinig werk in het vakgebied en heb ik een aantal jaren in andere sectoren gewerkt. In 2002 kon ik met een traineeship starten bij de gemeente Midden-Drenthe. Omdat ik wel de goede opleiding had maar niet de werkervaring was dat de ideale opstap om er na vijf jaar weer tussen te komen.
Toen in 2014 alle milieutaken werden ondergebracht bij de RUD Drenthe ging ook ik mee. Ik ben dus een van de collega's die hier vanaf de start werkzaam is. Hoewel het jammer is dat het contact met collega's bij de gemeente veranderd is, is het goed dat er enige afstand is tussen de uitvoering van de milieutaken en de gemeente of het bestuur. Doordat alle specialisten nu in een bedrijf werken zijn er meer mogelijkheden om kennis uit te wisselen. Daardoor is mijn kennis zeker gegroeid. Ook hebben we bij de RUD Drenthe juristen in huis. En dat is wel een luxe.
Naast mijn gewone werkzaamheden ben ik samen met een aantal collega's verantwoordelijk voor de begeleiding van trainees. Dat is erg leuk om te doen. Het zijn mensen met verschillende achtergronden. Direct van school of met een klein beetje werkervaring. Ze hebben wel een bepaalde basis qua opleidingsniveau maar qua milieukennis moesten we vanaf 0 bijspijkeren.
Het is leuk om de trainees te zien leren. Tegelijkertijd is het ook goed voor jezelf omdat je soms vragen krijgt waarvan je dan denkt: ja, waarom doen we dat eigenlijk zo? Zo leer je er zelf ook weer wat van. We hebben ook aanpassingen gedaan naar aanleiding van deze inzichten. De trainees werken voor verschillende gemeentes en daarbij bleek dat de uitvoering ook verschilde per gemeente. Dat proberen we nu nog meer op een lijn te krijgen.
Milieukunde en de omgevingsdiensten zijn best wel onbekend, maar je hebt bij een omgevingsdienst zo ontzettend veel mogelijkheden. Een traineeship biedt een mooie kans om binnen te kijken. Als je op deze manier werkervaring opdoet kun je daarna ook gemakkelijk ergens anders aan de slag. Al hopen we natuurlijk dat de trainees bij ons blijven. Naast leerzaam is het ook erg gezellig bij ons.
In de ochtend start ik de computer op. Dan check ik eerst de e-mail om te kijken of er nog bijzonderheden zijn. Op maandagochtend bekijk ik wat er op mijn werklijst voor de week staat. Een beetje afhankelijk daarvan pak ik een vergunning op, een melding of een integraal advies. Bij een integraal advies adviseer je bijvoorbeeld over de bestemmingsplannen die een gemeente uit heeft staan. Je kijkt naar wat de milieueffecten daarvan zijn. Vaak zit er bij zo'n dag ook wel een overleg. Dat kan een intern overleg zijn om bijvoorbeeld vakkennis op peil te houden of een teamoverleg. Het kan ook een overleg of een telefoontje zijn met een adviseur van een bedrijf over een aanvraag.
Je kunt binnen de RUD Drenthe altijd blijven leren. Dat moet ook vanwege de steeds veranderende wet- en regelgeving. Maar daardoor heb je ook de mogelijkheid om je te specialiseren of juist te verbreden. En mocht ik denken nou vergunningverlening daar ben ik wel klaar mee dan weet ik zeker dat er ook altijd een mogelijkheid is om een switch te maken naar een ander vakgebied binnen de RUD Drenthe. Er zijn een aantal collega's die dat daadwerkelijk gedaan hebben.
Bij de oprichting van de RUD Drenthe kwam iedereen van verschillende organisaties. Het is dan natuurlijk afwachten hoe dat samengaat. Maar de werksfeer is hier ontzettend prettig. Iedereen helpt elkaar. Die werksfeer vind ik het belangrijkste. Dat zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat.
Registreer je dan!